J. K. Rowling - Boş Koltuk

Kitabın arka kapağında tek bir cümle var: "Küçük bir kasaba hakkında büyük bir roman."
Bence biraz iddialı bir cümle olmuş. Kasaba, bir kitap için bana biraz büyük geldi, romansa Rowling gibi bir yazar için küçük. 

Eserlerinin beyaz perdeye uyarlanmasına alışmış olan Rowling, bir romandan çok senaryo yazmış gibi. Okurken sahneler gözümde canlandı çünkü. Normalde bu durumu olumlu anlamda aksettiririm ama bu roman için durum öyle değil. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki karakterlerin bende yer edinmesi çok uzun zaman aldı ve kitabın bir kısmını boş yere okumuş oldum. Çok fazla karakter var ve bu karakterler aynı kasabada yaşıyorlar. Dolayısıyla A kişisi ve B kişisi bir sahnede birlikte anlatılıyor, 30 sayfa sonra A kişisi C kişisi ile, B kişisi ise tamamen başka bir kişiyle anlatılıyor derken kim, kimle, nerede, ne zaman soruları çok uzun süre boşlukta kalıyor. Yapabileceğim olumsuz eleştirilerin başında bu konu geliyor. 

İkinci olumsuz durum ise, kitabın büyük bir bölümünde ilgi çekici bir konu olmaması. Ana omurga belediye başkanlığı koltuğuna kimin oturacağı sorusunun cevabı üzerine kurulmuş ama anlatılan olaylar konudan çok daha farklı bir çizgide ilerliyor.  

Peki ne anlatılıyor bunca sayfa boyunca derseniz, vereceğim cevap kasabanın hanelerinde yaşanan olaylar sanki biri bize dedikodu veriyormuş hissiyatını yaşatacak şekilde aktarılıyor şeklinde olacaktır. 

Roman var roman var.. Ben bu kitabı başarılı bulmadım malesef. Daha iyi kitaplar tercih edilebilir. 

Yayınevi: Doğan Kitap
Türkçesi: Dost Körpe
Sayfa Sayısı: 591

Yorumlar

En çok okunanlar

Fyodor Dostoyevski - Timsah

Jack London - Yıldız Gezgini

How I Met Your Mother