David Eagleman - Incognito

Muhteşem. Beynimizle ilgili daha önce bu kapsamda bir kitap okumamıştım. Çok başarılı buldum.

Nörobilim uzmanı David Eagleman bana çok farklı bir bakış açısı kazandırdı. Eminim her okuyan da az yada çok istifade edecektir bu kitaptan.

Hiç düşündünüz mü, uyurgezerken cinayet işleyen birisi bilinçli bir harekette bulunmadığı için salıverilirken henüz keşfedilmemiş hastalığı olan başka birisinin ömür boyu hapse mahkum edilmesini...  Ve aslında hiçbirimizin diğeri ile aynı olmadığı ama aynı kurallara tabi tutulduğu bir dünyada yaşadığımızı... Yazarın da ifade ettiği gibi amaç suçluları aklamak değil, hukuka yeni bir kimlik kazandırmak, biyolojinin hukuka yardım etmesine yardımcı olmak.

Şimdi başka bir konuya değinelim. Hiç düşündünüz mü, kararlarımızın ne kadarını bilinçli bir şekilde veriyoruz. Veya bir eylemi gerçekleştirmeye karar verdiğimizde, mesela elimizi kaldırmak istediğimizde, aslında beynimizin buna çoktan karar verdiğini ve bizim bunun bile farkına sonradan vardığımız gerçeğini. 

Bugün verdiğimiz kararlar aslında bizden nesiller öncekilerin kararları olabilir. Belki de onlardan bize kalıtsal yollarla geçen özellikler, hatta biz daha tek bir hücreykenki çevre koşulları bizim bugün olduğumuz kişiye işaret ediyordur. Yani, aslında verdiğimiz her kararın beynimizin geçirdiği tarihsel süreçle paralel olması ve daha pek çok elimizde olmayan nedenlerin birleşiminin şu anki bize işaret ediyor olabilmesi ihtimali var...

Hayatımızı, bilincimizi, kendi bedenimizdeki özgürlüğümüzü sorgulatacak, bir bilim insanının tam olarak yapması gerektiği gibi çok basit gibi görünen ama sorulmayı bekleyen soruları soracak olan yazar sizi kitabın sonlarına geldiğinizde başladığınız yerden çok farklı bir noktada bırakıyor. Beynimizin otomatik pilotta ilerlemesini, bilincin ise çok daha geriden seyretmesini ve daha birçok konuyu tıp dünyasından vakalarla anlatarak sıkmadan ve yormadan -tamam bazen de yorarak- ama kitabı elinize aldığınıza pişman etmeden, konuya vakıf olup olmamanıza bakmadan anlatıyor da anlatıyor. 

Roman okumak istemiyorum, biraz da bana bir şeyler öğretecek, ortamlarda bilgimi paylaşabileceğim bir seviyeye getirecek bir eser arayışındayım diyorsanız tavsiye ederim :)

Not: Kitap 295 sayfa ama 229'dan sonra ek bilgilerin yer aldığı kısım başlıyor. 

Yayınevi: Domingo
Türkçesi: Zeynep Arık Tozar
Sayfa Sayısı: 295

Yorumlar

En çok okunanlar

Fyodor Dostoyevski - Timsah

Jack London - Yıldız Gezgini

How I Met Your Mother