Sopranos

Hani bazı diziler vardır çok aşırı iyidir ama başkası tavsiye eder misin diye sorduğunda bir tereddüt yaşarsınız ya izle demeden önce, işte Oz, The Wire ve şimdi de Sopranos benim için bu kulvarda olan diziler. Çok severek ve merakla izlediğim halde başkasının bu gözle izleyebileceğine inanamıyorum. 

Çok eskiden Amerika'ya göç etmiş İtalyan bir ailenin hikayesi işleniyor. Karakterlerin tamamına yakını gerçekte de İtalyan. O bölgede yaklaşık 5 büyük aile var mafyaya dahil olan. Biz Sopranoların iç işlerini izliyoruz. Bazen diğer ailelerle de toplantıları veya çatışma durumları da oluyor tabi.

Bir de baş karakter Tony Soprano'nun psikiyatristi var. Dizinin en ilgi çekici sahnelerinin başını bu seanslar çekiyor. Zaten Dr. Melfi'nin ofisindeki çekimlerde kamera asla hareket etmiyor. Tek açıyla çekim yapılıyor.  Böylece konuşmalara yoğunlaşılmış olunuyor. Dr. Melfi karakterini canlandıran Lorraine Bracco aslında Tony Soprano'nun eşi rolünde düşünülmüş ama Bracco Sıkı Dostlar'da oynadığı role benzer olduğunu düşünerek psikiyatrist olmak istemiş.

Dizide son bölüme kadar var olan oyuncular var ama bütün bölümlerde oynayan tek kişi James Gandolfini olmuş. 

Dizinin müzik arşivi çok iyi. Hatta David Chase her bölümü farklı şarkı ile açmak istemiş ama HBO izleyicilerin belli bir şarkıya aşina olmasını tavsiye etmiş. O da her bölüm sonunda farklı bir şarkı kullanmış  ama giriş müziği olarak Alabama 3'ten Woke Up This Morning'i seçmiş ki ben de hemen hergün bu şarkıyı dinliyorum.

Gelelim dizinin ismine.. Adından bir mafya dizisi olduğu belli olmuyor bu nedenle Sopranos'un r harfi silah şeklinde tasarlanmış. Hatta  Tony'nin kızı rolünü oynayan Jamie Lynn Sigler bu role çağrıldığınıda dizinin opera sanatçıları ile ilgili olduğunu düşünmüş.

İlk sezonlarda Tony ve annesi Livia arasındaki garip ilişki çok ön plandaydı. Tony ne yaparsa yapsın annesini hiç memnun edemiyor ve durmadan onun şikayetlerini dinliyordu. Aslında David Chase kendi annesi ile ilişkisini baz  alarak Tony ve Livia arasındaki ilişkiyi yazmış. Ayrıca Livia, Roma İmparatoru Agustus'un katil karısının adıymış. Bu ayrıntıdan sonra her şey daha mantıklı gelmeye başlıyor =)

Dizilerde en sevdiğim ayrıntılardan biri başka yerlerden çok aşina olduğumuz tiplemelerin konuk oyuncu olarak katkıda bulunmaları oluyor. 3. sezonda namı diğer Omar Little (3x13) ve Lady Gaga'nın (3x9) konuk olması iyi bir seçimdi.

Son sezonun ilk bir iki bölümü çok enteresandı. Ama sonrası o ana kadar izlediğim Sopranos kalitesinden çok uzakta ilerledi. Yıllardır izlediğimiz karakterlerin bir anda daha önceden bilmediğimiz huylarıyla yüzleştik. Hatta bazı oyuncuların textler dağıtıldıktan sonra Chase'e gidip benim oynadığım karakter böyle davranmaz diye isyan ettiği olurmuş ama Chase ise, onun senin karakterin olduğunu kim söyledi dermiş. Bu durum son kısımlara kadar böyle devam etti ama neyseki son iki bölüm mafya dizisine yakışır şekilde işlendi. 

Final sahnesi beni şoka uğrattı. Acaba izlediğim sitede mi bir sıkıntı var diye başka yerlere de baktım ama doğru sahneyi izlemişim. Sonrasında son bölümde flashback olarak verilen "You probably don't even hear it when it happens, right?" sözü aklıma geldi. İlk tepkim "Bu ne şimdi?" olmuşken düşününce en iyi final sahnelerinden biri olduğuna karar verdim.

Sezon Sayısı:6
Bölüm Sayısı: 86
Yapım Yılı:1999 - 2007



Yorumlar

En çok okunanlar

Fyodor Dostoyevski - Timsah

Jack London - Yıldız Gezgini

How I Met Your Mother