Breaking Bad

Çaresizliğin dibine vurmuş kimya öğretmeni Walter White'ın kendisine kanser teşhisi konulduktan sonra kökten değişen hayatını konu alan dizi izleyen birçok kişinin favorilerinden biri olmayı başarabilmiştir. Yıllar geçmesine rağmen karakterlerin hala akılda kalması, capslerinin yapılması ve dizi öneri listelerinde üst sıralarda kalmaya devam etmesi Breakin Bad'in ortaya koyduğu performansın kanıtı niteliğinde.

Walter, ömrünün kanser yüzünden tükenmek üzere olduğunu öğrendikten sonra geride bırakacağı eşi Skyler, oğlu Walter Jr. ve bebekleri Holly'nin tüm hayatını kurtaracak bir yol bulmayı kafasına koyar. Okulda öğrencilere kimya öğreterek kazandığı para yetersiz olduğu için başka bir hedefin peşinde koşar; en yüksek saflık derecesini tutturarak metamfetamin üretmek. Sona geldiğinde kendisini en başta koyduğu hedeften çok daha farklı yerde bulan Walter'ın yaşadıkları dizi olmaktan çok gerçeğe yakın ilerliyor. Hiçbir zaman -ki buna finali de dahil- izleyicisini hayal kırıklığına uğratmamış nadir dizilerden birisidir. 

Dizinin oyuncu kadrosu ise adeta gerçek hayatın içindeymiş gibiydi. Kurdukları aile bağı, birbirlerine olan destekleri, yaptıkları hatalar, aile içi kavgalar vs. hepsi sanki birileri tarafından gerçekten yaşanmış gibiydi. Hiçbir karakterin yerine başka bir oyuncu gelemezdi. Bu nedenle kendi açımdan bakarak gerçekçilik anlamında The Wire'dan sonra Breaking Bad'i ikinci sıraya koyuyorum. 

Skyler için ayrı bir bölüm açmak istiyorum. Bahsettiğim capslerde ya da internet platformunda her zaman Skyler için kötü ifadeler kullanılıyor. Diziyi izlemeden önce yorumlara baktığım için dizi boyunca kadının fitnelik, kıskançlık falan yapmasını bekledim. Ama bunun yerine kocasının garip davranışlarını hiçbir şekilde çözemediği için psikolojisi bozulan, kendi ahlak kuralları ile çelişmek zorunda kalan ve ne yapacağını bilemeyen bir kadın gördüm. Skyler'ın yaşadıkları ciddi anlamda psikolojik analiz gerektiren olaylardı. Gördüğüm o yorumların da, koşulsuz Walter sevgisinden kaynaklandığını anladım. Dizi izlerken bir tarafı tutmak yerine her karakterin ayrı değerlendirilmesi izlemeyi daha zevkli hale getiriyor. Zaten senaristler bazen tüm bölümler boyunca nefret edilen birini tek bir sahne ile kral ilan edip herkese sevdirebiliyor. Bence bunun kararını biz vermeliyiz.

House, benim de tanıdığım biri dahil olmak üzere birçok insanda doktor olma isteği uyandırıp onlar için itici güç olmuştu. Breaking Bad de aynı şekilde kimya bilimi üzerinde ilgi uyandırıcı bir özelliğe sahip. 

Daha hiç değinmediğim Jesse Pinkman, Saul Goodman, Hank enişte ve daha birçok önemli oyuncusu ile izlemeye kesinlikle değer bir dizi.

Yayınlanma tarihi: 2008-2013
Süre: 49 dk.
Bölüm Sayısı: 62




Yorumlar

En çok okunanlar

Fyodor Dostoyevski - Timsah

Jack London - Yıldız Gezgini

How I Met Your Mother