Prof. Dr. İlhami Durmuş - Bilge Kağan Köl Tigin ve Bilge Tonyukuk

Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih bölümü hocalarından İlhami Durmuş'un yaptığı çalışmalar sonucunda ortaya çıkan benim de 24 saatten daha kısa sürede bitirdiğim oldukça yararlı bilgilerle dolu bir kitap. Okurken önemli ya da ilginç bulduğum yerlerin altını çizmeyi tercih ettim ki kitabı tekrar elime aldığımda bu bölümleri hatırlamam gerektiğini bileyim. 

O dönemlerde Göktürklerin daha çok İskitler, Uygurlar ve Çinliler ile mücadele ettiğini göreceksiniz.
Tabi bu bilgileri kitabelerden yapılan çevirilerden yani birinci ağızdan öğreniyoruz. Benim dikkatimi çeken kısımlardan birisi en önemli hükümdarlardan olan Bilge Kağan'ın Çin ajanı Buyruk Çor tarafından zehirlendiğinde demiş olduğu sözlerdi.
"Çin milletinin sözü tatlı, ipek kumaşı yumuşak imiş. Tatlı sözle, yumuşak ipek kumaşla aldatıp uzak milleti öylece yaklaştırırmış. Yaklaştırıp, konduktan sonra kötü şeyleri o zaman düşünürmüş. İyi bilgili insanı, iyi cesur insanı yürütmezmiş. Bir insan yanılsa kabilesine, milletine, akrabasına kadar barındırmaz imiş. Tatlı sözüne yumuşak ipek kumaşına aldanıp çok çok, Türk milleti öldün, Türk milleti öleceksin!"
Birinci bölümde bu şekilde Orhun kitabelerinden alıntılarla sık sık karşılaşacak, bu üç şahsiyetin anıtlıklarıyla ilgili detaylı bilgi bulacak ve karakterlerini kısmen de olsa anlayacaksınız. 

İkinci bölümde yazının bulunması, Türklerde ne şekilde kullanılmaya başlandığı, Türk adının ortaya nasıl çıktığı ve ne anlamlara geldiği, Türk devletini oluşturan unsurları (halk, istiklal, ülke, kanun) öğreneceksiniz. Sadece ezber bilgiler değil anekdotlar, efsaneler ve yazıtlardan deşifre edilmiş o günlere ışık tutan bilgilere de ulaşacaksınız.

Bakın Türkmen adı nereden geliyor;
-Kimsen? (sen kimsin?)
-Türkmen (Ben Türküm)
Üçüncü yani son bölüm en ilgimi çeken kısım oldu. Çeşitli yapıların (heykel, balbal, bengü taşı vb), hayvanların (kurt, aslan, kartal, at vs.) ve silahların (ok, kılıç, miğfer vb.) Türklerdeki yerine değinilmiş. 

İyi okumalar!😊 

Yayınevi: Akçağ
Sayfa Sayısı: 195

Yorumlar

En çok okunanlar

Fyodor Dostoyevski - Timsah

Jack London - Yıldız Gezgini

How I Met Your Mother