Dede Korkut Hikayeleri

Biliyorum hepimiz ilk ve ortaöğretimde Dede Korkut'un hikayeleriyle fazlasıyla muhatap olduk ama ben bir de toplu olarak okumak istedim =) 

Bildiğiniz gibi Türk tarihi çok köklüdür ve edebiyatımızın zenginleşmesinde önemli bir unsurdur. Orta Asya'dan beri anlatılagelen Dede Korkut hikayelerinin de dönemin Türklerinin yaşadığı olaylarla derinden bağı vardır. Müslümanlığın kabul edilmesiyle değişen dünya görüşünün bu hikayelerin en temel taşlarından biri olması da buna örnektir.

Dede Korkut hikayelerinin yazıya geçirilmesi 15. yy'a denk geliyor ama ne zaman anlatılmaya başlandığı bilinmiyor. İki orijinal nüshası varmış ve birisi Almanya'da diğeri Vatikan'daymış. Tarihimize dair güzel olan ne varsa sahip çıkamamışız yine. 

Hikayelerde olağanüstü durumlar hemen dikkat ekiyor. Dilden dile anlatıla gelmesi bunun başlıca sebebidir. Konular ise çoğunlukla beyler ve oğullarının kahramanlıklarıyla ilgilidir. Dede Korkut'un kendisi ise sözüne riayet edilen, genelde hikayenin sonunda ortaya çıkan, o hikayenin kahramanına methiyeler düzen yaşlıca bir halk ozanıdır. Müslümanlığın etkisi en çok onun sözlerinde gizlidir çünkü bu dünyanın ölümlü  olmasından ve Allah ile rasulünden övgüyle bahseder ve her hikayeyi dualarla bitirir. 

Her güne bir hikaye okuyarak hemen bitirebileceğiniz bir kitap ama gönül isterdi ki okumak yerine televizyon ekranlarında iyi bir hikaye anlatıcısından dinleyelim. İnternette videolar var hatta Trt Çocuk'ta  çizgi film şeklinde yayınlanmış ama müzikli oldukları için beğenmedim şöyle ateş başında eski usul giyinmiş iri yarı bir dayıdan dinlemeyi tercih ederim =) 

Yayınevi: Olympia Yayınları
Sayfa Sayısı:192

Yorumlar

En çok okunanlar

Fyodor Dostoyevski - Timsah

Jack London - Yıldız Gezgini

How I Met Your Mother