Khaled Hosseini - Uçurtma Avcısı

Uçurtma Avcısı'nı okumasanız bile duymuşsunuzdur. Afganistan'ın başkenti Kabil'de yaşayan zengin bir baba oğul ile onların hizmetçiliğini yapan Hazara bir baba-oğulun hikayesidir.

 O dönemlerde Hazaralar küçük görülen, kötü işlerde çalıştırılan, Afgan halkı tarafından ırkçılığa maruz kalan bir millettir. Genelde her zengin ailenin Hazara ırkından bir hizmetçisi vardır ve onlara iyi davranmak anormaldir. Zengin Afgan baba Tufan'ın evinde bu durum biraz daha farklıdır. 

Tufan'ın oğlu Emir ile Hazara'nın oğlu Hasan bebekliklerinden beri beraber vakit geçirirler. Ama bu ilişkide fedakar olan, koşulsuz seven, samimi olan Hasan iken evin küçük oğlu Emir her fırsatta Hasan'ı ezmekten zevk alan ama bunu yapar yazmaz da vicdan azabı duyan, sürekli Hasan'ın hayatındaki yerini sorgulayan bir karakterdir. 

Daha onlar çocukken Sovyet işgali Afganistan'ın her yerinde hissedilmeye başladığında yaşamak bir mucize halini alır. Bu durumla başa çıkamayan Tufan, oğlu Emir'i de alarak Amerika'ya iltica eder. Bu noktadan sonra işler daha farklı bir hal alır. Birgün Emir Afganistan'a dönmek zorunda kalır ve yüzleştiği gerçekler sayesinde çocukluğunun bir yalan üzerine kurulu olduğunu fark eder. Adım adım bilmek istemediği o gerçeğe yaklaşır. Neden onların evinde bu Hazara aileye iyi davranıldığına... 

İyi bir insan olmak için henüz geç değildir. Hem kendi adına hem de babası adına..  

Yayınevi: Everest
Sayfa Sayısı: 440
Türkçesi: Püren Özgören

Yorumlar

En çok okunanlar

Fyodor Dostoyevski - Timsah

Jack London - Yıldız Gezgini

How I Met Your Mother