The Wire

2002-2008 yılları arasında çekilmiş her biri yaklaşık 60 dakika olan 60 bölümlük bir dizi The Wire . Şimdiye kadar izlediğim gerçeğe en yakın dizi diyebilirim. Gece yatıp makyajla kalkan kadınlar yok. Polislik yapıp da son model arabalara binenler yok. İş yüzünden boşanmış çocuğunun maçına gidemeyen dedektif var inkar edemem ama bırakın bölüm sonu kahramanlarını sezon sonu kahramanı bile yok. Şöyle bir sahne vardı, bizim ekip binada yeterli yer olmadığı için depo gibi bir odada toplantı yapıyor ve şantiye işçisi gelip garip bir aksanla siz hepiniz satın almadan mısınız gibi saçma bir soru soruyor. Aha tam bizim burası gibi dedim :D 

Öncelikle türünün polisiye olduğunu belirteyim. Sezonlar birbiriyle bağlantılı ama konular değişebiliyor. İlk sezon uyuşturucu şebekesinin peşindeler ama ikinci sezonda kaçakçılık yapan liman işletmesini inceliyorlar. Yozlaşmış medya, okullar ya da siyasilerin üzerine de gidilmiş ama tıpkı reeldeki gibi elinizde ne kadar kanıt olsa da bürokrasiyi aşmak, bir şeyler yapabilmek çok zor. Bunun dışında kahramanlık yapmaya izin verilmediğini söylemiştim ya işte bunu yapmaya çalışan başrolümüzü amirleri kötü bir göreve sürüyor ve bu bir sezon sürüyor. Adam diziden bile sürülmüş gibi bir şeydi öyle gerçek :) En iyi diziler listemin başında yıllardır Lost vardı ama The Wire'dan sonra dengeler değişti.  

Benim gördüğüm en iyi yan roller de bu dizideydi. Cris ve Snoop, Slim, yan rol demeye dilimin varmadığı Stringer Bell vs. Her yerde okuduğum bir şey var, bu dizideki yan rollerin bazıları gerçekte de uyuşturucu satıcısıymış. Aksanları o kadar kötü ki altyazı çevirmeni bulmak da epey zor olmuş. Ben diziden sonra Boltimore'un komple ölümcül bir yer olduğuna ikna olmuştum ama Amerikalı hocam öyle olmadığını söyledi :D 

Mcnulty,"What the f*ck did I do?"

Bu dizinin en kral oyuncusu, herkesin kalbinin baş köşesinde baki kalan kişi Omar. Sanırım gerçekte uyuşturucu satıcısı olanlardam birisi o."Omar is coming yo!"

 Slim King. King'i ben ekledim..

Kafka hayranı olarak ondan alıntı yapılması da şahaneydi. 
"Dünyanın kahrını çekmekten geri kalabilirsin bunu yapmakta özgürsündür ve insanın doğasına da uygundur. Ama belki de bu geri kalış kaçınabileceğin tek kahırdır."

Espriler dizinin her yerinde var ama bazen ister istemez sesli gülüyorsunuz. Yani üniversiteye gittiyseniz ya da anneniz hamileyken bir dakika bile olsa içmeyi bıraktıysa espriler pek karışık gelmez gibi =) 

Yayınlanma tarihi: 2002-2008
Süre: 59 dk.
Bölüm Sayısı: 60

Yorumlar

En çok okunanlar

Fyodor Dostoyevski - Timsah

Jack London - Yıldız Gezgini

How I Met Your Mother