Ferenc Molnar - Pal Sokağı Çocukları

Kitap, Macaristan'ın Budapeşte kentinde, sokak aralarındaki boş arsaları vatanları bilip korumaya ant içmiş ilkokul çocuklarının dramatik hikayesini anlatıyor. Tıpkı yetişkinlerin ülkelerine duydukları vefa borcundan ötürü hissettikleri derin sadakat duygusuyla yaptıkları gibi minik Nemecsek, Boka ve diğer çocuklar da arsalarını düşmandan yani diğer sokağın çocuklarından korumaya çalışıyorlar.

Ülkeler arası savaşları çocuklar yönetiyor olsaydı neler olurdu? Askerler ve komutanlar, kocaman bir çocuk dünyası.. Çok değişik bir bakış açısı. Pal sokağını sadece bir toprak parçasını savunmaya çalışan çocuklardan ibaret görmemek lazım. Daha çok küçükken bile insan karakterinin nasıl şekillendiğini, ihanetin, sadakatin, otoriterliğin, masumiyetin ve acımasızlığın sandığımızdan çok daha erken yaşlarda kanımıza işlediğini görmemiz için bir şans bu kitap. 


Macaristan'a giderseniz Pal Sokağı'nın çocuklarının etrafı kolaçan ederek misket oynadıklarını görebilirsiniz çünkü diğer mahallenin çocukları her an "einstand" yaparak misketlerine el koyabilir. Bu sokakta çocukların kanunları geçerlidir ve güçlü güçsüzü -çoğunlukla- ezer.


Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Sayfa Sayısı: 235
Türkçesi: Tarık Demirkan

Yorumlar

En çok okunanlar

Fyodor Dostoyevski - Timsah

Jack London - Yıldız Gezgini

How I Met Your Mother