Oz

İzleyen herkesin "enler" listesine alacağına emin olduğum 1997-2003 yılları arasında yayınlanmış hapishane dizisidir. Her sezon işlenen ayrı bir konu yok hatta tam aksine 6 sezon boyunca mahkumlar arasındaki gruplaşma ve bu grupların birbiriyle dost-düşman-müttefik ilişkisini devam ettirmesi işlenmiş. Dizide çok fazla ana karakter olduğu için her an her şey olabiliyor, herkes feda edilebiliyor. Mahkumların gruplaşması ise etnik köken, din veya ideolojiye göre oluyor. Müslümanlar, zenciler, naziler, sicilyalılar, motorcular, gayler gibi çok sayıda grup var. Her grubun bir lideri ve her liderin en iyi adamı bulunuyor. Tabi sadece mahkumlar değil hapishanenin müdürü, doktoru, rahibesi, gardiyanlar gibi birçok çalışanı da dizinin merkezinde. 

Dizi HBO yapımı. Ozwald eyalet hapishanesinin bir bölümü diğer birimlerden farklı tasarlanıyor. Burada mahkumlar daha nezih şartlarda yaşıyorlar, odaları temiz ve hareket alanları da daha geniş. Ama buranın bazı kuralları var. McManus isimli bir şahıs -dizide çok fazla karşımıza çıkıyor- böyle bir birim tasarlayarak mahkumlara değer verildiğinin gösterilmesi yoluyla bazılarının topluma kazandırabilineceğine inanıyor. 

Bizim açımızdan en dikkat çeken kısım televizyon serileri tarihinde ilk defa müslüman bir karaktere ana rolde yer verilmesidir heralde. Kareem Said sadece Oz'da değil diğer Amerikan hapishanelerinde de sözü geçen bir lider. Flashback'lerle söz konusu mahkumların suç işleme anlarına dönüş yapılıyor ve çoğu vahşice cinayet işleme suçu işliyor ama Said ya da diğer Müslüman mahkumlar bu konuda daha temiz. Tabi canlandıran karakter, senarist ya da diğer teknik ekip özünde Müslüman olmadığı için bize garip gelen kısımlar da oluyor. Tom Fontana'nın bu konudaki yorumu ise Kur-an'ı Kerim'i okuyup İncil ile olan benzer güzellikleri çıkararak Said karakterini oluşturmaya çalışması şeklindeydi. 

Çok farklı bir dizi. Daha önce de belirttim HBO yapımı ve bu sizi bazı konularda endişelendirebilir ki haklısınız, sete geç kalan oyuncu bir sonraki bölüm tecavüze uğrama sahnesi cezası alıyormuş mesela. Ben sadece Said hakkında yazdım ama sayısız ana karakter var ve hepsinden bir şeyler öğreniyorsunuz. Uyuşturucu satmanın kuralları olsun -asla kullanma-, aryan pislikleriyle selamlaşmaktan bile sakınmak olsun -düşman başına diyorum-, gayleri dövseniz bile size kin duymayacakları olsun -kendi hallerinde takılıyorlar-, ya da içinde nefret barındıran bir Müslümanın asla Müslüman zihniyetinde kalamayacağı gibi ufak ufak bazı fikirleri sizin zihninize yerleştiriyorlar.

Tamamen içime sinerek tavsiye etmek istiyorum ama şiddet ya da olumsuz davranış oluşturabilecek sahneler diye tabir edilen içerikler olduğunu da eklemem gerekiyor.

Yayınlanma tarihi: 1997-2003
Süre: 55 dk.
Bölüm Sayısı: 56

Yorumlar

En çok okunanlar

Fyodor Dostoyevski - Timsah

Jack London - Yıldız Gezgini

How I Met Your Mother