Brian Haughton - Gizlenen Tarih

Kitap 3 ana bölümden bir de bu ana bölümlere eklenmemiş kısa kısa notlarla geçiştirilmiş 4. bir bölümden oluşuyor.

İlk bölümünde esrarengiz yerler, ikinci bölümünde sırrı açıklanamayan belgeler ve eşyalar, üçüncü bölümünde esrarengiz kişiler ve topluluklar hakkında toplanmış bilgiler var. İlk başlarda okuduğum her bölümle ilgili fotoğraflara ve belgesellere bakıyordum ama çok vaktimi aldığı için bir süre sonra sadece fotoğrafları araştırarak devam etmeye başladım. Bu konularda kimin çalışmasını gözden geçirirseniz onun hipotezine yatkın oluyorsunuz ama sayfalarca anlatılmış bir olasılık başkasının çalışmasında tek bir cümleyle çürütülebiliyor. O yüzden yazılanlara hemen inanmaktan çok genel kültür edinmek için okunulması gereken bir kitap.

Truva: Birbirine aşık olan Helen ve Paris'in Menelous'un hazinesini çalmasıyla savaş başlar. Truva şehrine giremeyen Odysseus tahtadan bir at inşa ederek bu sorunu hepimizin aşina olduğu haliyle çözer. Atın içine gizlenmiş askerler şehrin kapısını açıp dışarıda kalan Yunan askerlerini içeri alırlar. Bu hikaye MÖ 750'de Homeros'un yazdığı İlyada'da geçer. Burada yapılan kazılarda bulunanlar ise MÖ 1200'lerden kalmadır. Yani bu savaş çok büyük ihtimalle yapılmadı. Şehrin girişinin deprem ile yıkılmış olma ihtimali daha güçlüdür. At ise mitolojik olarak depremi simgelediği için inşa edilmiş olabilir. Ayrıca savaşın olduğunu iddia eden Alman arkeolog gerçekleri çarpıtan bir kişilik olarak tanınmaktaydı.

İngiltere'nin eski tepe figürleri: Bu figürlerin bir çoğunun yakın tarihte yapılmış olduğu kanıtlanmış durumda ama Uffington Beyaz Atı üzerinde yapılmış çalışmalar onun MÖ'ki dönemlere ait olduğunu gösteriyor. Yapımı aslında çok kolay ki zaten bazı çalışanlar o bölgede ilkel yollarla (sadece halat ile) bu şekillerin benzerlerini çizebildi. Sadece ne amaçla yapıldıkları bilinmiyor. Ayrıca toprağın alt katmanı farklı renkte olduğu için yeri biraz kazmak şeklin meydana gelmesi için yeterli oluyor.



Kuzey Avrupa'nın bataklık cesetleri: MÖ'sinden kalma bozulmamış cesetlerin sırrı da hala çözülememiş durumda. Yüzlercesi bulunan bu cesetler ayin sırasında mı öldürüldü yoksa idam mı edildi bilinmiyor. Bazılarının üzerinde işkence izleri varken bazıları küçük yaştaki kız çocuklarına ait.


Yayınevi: Koridor Yayıncılık
Sayfa Sayısı: 398
Türkçesi: Halil Ummak

Yorumlar

En çok okunanlar

Fyodor Dostoyevski - Timsah

Jack London - Yıldız Gezgini

How I Met Your Mother