Soljenitsin - İvan Denisoviç'in Bir Günü

1918-2008 yılları arasında yaşamış olan Rus yazarın kitaplarının sayısı bir hayli fazla. Kitap satış sitelerinde yaptığım incelemelerde en çok okunan ve puan verilen kitabının 1970 Nobel ödüllü "İvan Denisoviç'in Bir Günü" olduğunu gördüm.

Benim size tavsiyem bu kitabı kışın en soğuk zamanlarında okumanız. Böylece anlatılanları daha rahat hayal edebilirsiniz. Tabi -30 derecelerden bahsediliyor ama olsun =)

Kitapta 3 bölüm bulunuyor ve en fazla yer İvan ile ilgili kısıma ayrılmış. Almanya ile savaştıkları dönemde, Stalin aleyhine konuşmanın yasak olduğu zamanlarda toplama kampında saçma sapan nedenlerden mahkum edilmiş Rus, Estonyalı, Letonyalı ve daha nice farklı yerlerden getirilmiş erkeklerin bir zorlu gününü okuyorsunuz. Her hangi bir olay değil burada anlatılan; yaşadıkları günler içinden seçilip çıkarılmış bir gün sadece. Kamptaki hükümlülerin ne zaman özgür olacakları belli değildir. Almanlardan kurtulan Rus askerleri ajan muamelesi görür ve direk 10 yıl kamp cezası alır. Bu 10 yılın sonunda yetkililerin keyfine göre bir 10 yıl daha cezalı kalabilirler çünkü özgürlüğün garantisi yoktur. Zaten çıksalar bile memleketlerine gidemezler aksine sürgün yerler.

2. bölümün adı "Kreçetovka İstasyonunda Bir Olay". Daha kısa olan bu bölümde istasyonda görev yapan Zotov adında bir teğmenin yaptığı işi ve inisiyatifi ile almak zorunda kaldığı kararları gözlemliyoruz. Savaşın etkisi burada da ağır bir şekilde hissediliyor.

Son bölüm "Matriyona'nın Evi".  Kendi isteği ile köyde görev yapmak isteyen bir öğretmenin ağzından yazılmış haliyle bize sunuluyor. Bu bölümde de yoksuluğun derecesi gözler önünde.

Gerçeklere ve gözlemlere dayanan ve bir süre yasaklanmış olan bu kitabı okuduğunuz zaman savaşı Rusların gözünden görmeniz mümkün olacak. 

Yayınevi: Cem Yayınevi
Sayfa Sayısı: 288
Türkçesi: Mehmet Özgül

Yorumlar

En çok okunanlar

Fyodor Dostoyevski - Timsah

Jack London - Yıldız Gezgini

How I Met Your Mother