Grigoriy Petrov - Beyaz Zambaklar Ülkesinde

Okumasanız bile Finlandiya ile özdeşleşmiş ve ülkeye ikinci bir isim vermiş olan bu kitabı muhakkak duymuşsunuzdur. Beyaz Zambaklar Ülkesinde bir milletin millet olma bilincine nasıl ulaştığının kısa bir özeti. 

Önceleri İsveç'in etkisi ve yönetimi altında olan Finlandiya'nın Rusya tarafına geçerek daha bağımsız hale gelmesiyle bazı fikir adamları hayallerini hayata geçirmek için fırsat yakaladı. Çeşitli mesleklerden gelen bu insanlar tabiri caizse tırnaklarıyla kazıya kazıya verimsiz topraklarda kurulmuş bu fakir ve geri kalmış ülkeyi çağdaş uygarlık seviyesine çıkaran kişiler oldular. 

En büyük sorun her şeyi eleştiren insanlara hadi biliyorsan sen yap denildiğinde ben ne yapabilirim ki ben normal bir vatandaşım diyip kaçmasıdır. Ve bir ülkenin aydınları kendilerini geliştirip kazandıkları paralarla gezip tozsa, gününü gün etse, normal seviyeden insanlara hiçbir şey öğretmese onların aydın olması kimin umurunda olur? 

Finlandiyadaki bu büyük sıçrayışın en büyük mimarı Snelman'dır. Gittiği her yerde, karşılaştığı her insana aynı amacı aşılamaya çalışır. Amaç; halkın her kesiminin ülke için bir şeyler yapmasıdır. Dişini fırçalamayı bilen bilmeyene anlatsın, okuma yazma bilen bilmeyene öğretsin. Kim ne biliyorsa bunu kendisine saklamasın. Öğretmenler uzun yaz tatilinde boş durmak yerine ülkesi için çalışmaya devam etsin vs. Snelman'ın konuşmaları, bir öğretmen ve rahibin yazdığı kitaplar ve daha birçok insanın verdiği emekler öncü güç olup bu hareketin çığ gibi büyümesine katkı sağlamıştır. İnanç başarıyı getirmiş ve Finlandiya kısa zamanda çok büyük bir gelişim göstermiştir.


Yayınevi: Koridor
Sayfa Sayısı:239
Türkçesi: Elnur Osmanov

Yorumlar

En çok okunanlar

Fyodor Dostoyevski - Timsah

Jack London - Yıldız Gezgini

How I Met Your Mother