Muammer Yılmaz - Yıldırım Bayezit ve Topal Timur

Merhabalar!

Babamın küçüklüğümden beri "O okuduğun romanlar sana ne öğretecek biraz tarih oku 😒😒😒" temalı ikazları neticesinde alıp kitaplığıma koyduğum kısa, akıcı ve net bir kitapla karşınızdayım.

Timur hakkında çok çeşitli fikirler var ve biz hangisi doğru hangisi yanlış bilemediğimiz için belli bir tarafı tutamıyoruz ya da okuduğumuzun ne derece objektif olduğunu anlayamıyoruz. Elbette birden fazla çalışmayı gözden geçirip/okuyup genel kanıya yönelmemiz gerekir diye düşüyorum.

Kitabın içeriğine göz atalım 🙇
Bu iki cihan sultanı aynı dönemde yaşadığı için biri diğerinin üstünlüğünü kabul edemez. Bunun sonucunda Haçlılara karşı birleşmek yerine birbirlerine kışkırtıcı mektuplarla ve akıl oyunlarıyla meydan okurlar. Deniliyor ki bunu yapmasalardı yıkılma aşamasına gelen batı medeniyetleri kendilerini toparlamaya zaman bulup da gelişemezlerdi. Olan olmuş ve bu daha büyük olma mücadelesinde hep Müslümanlar ve Türkler ölmüş. 

Bunlar işin ana hatları ama kitabı okuduğunuz zaman Timur'u çok ilgi çekici bulacağınızı düşünüyorum. Mesela benim için "YOK ARTIK" noktası şuydu; Timur bir topluluğa elçi aracılığıyla teslim olurlarsa kan dökmeyeceğinin sözünü veriyor. Teslim olan insanları diri diri gömüp kan dökmemiş oluyor. Timurun öldüğü gece olanlar içinizi biraz soğutuyor ama onu da burada yazmak istemiyorum.😉 Bunun dışında Bayezit ile birbirlerine karşı yazdıkları sözde kibar özde kışkırtıcı ve aşağılayıcı mektuplar bunca suçsuzun da nasıl boş yere öldüğünün acı bir kanıtı. 

Bayezit ve Timur savaşı nasıl sonuçlandı?

Esir düşen sultan nasıl muamele gördü?

Birbirlerine bakış açıları aslında nasıldı? Çünkü Timur'un Bayezit'e hayran olduğu iddiası da var.

Tarihle ilgili, direk bilgi verici, kısacık olan bu kitabı okumanızı tavsiye ederim.

Yayınevi: Akçağ Yayınları
Sayfa Sayısı: 160




Yorumlar

En çok okunanlar

Fyodor Dostoyevski - Timsah

Jack London - Yıldız Gezgini

How I Met Your Mother