Franz Kafka - Dava

Franz Kafka'nın kitaplarında insana heyecan verici bir karamsarlık var. Kendinizi iyi hissetmiyorsunuz ama daha fazla Kafka okumak için de sabırsızlanıyorsunuz. O artık hayatta olmadığı için ara vere vere okumayı tercih ediyorum ki bitmesinler =)

Kitabın sonunu söylesem bile spoiler vermiş olmam çünkü alelade bir romandan çok daha farklı bir yapısı var. O yüzden kısaca değinip bırakacağım çünkü ucu açık bir eser.

Banka şefi olan ana karakterimiz K. hayatını tümüyle kurallara bağlı yaşayan, iş hayatında sevilen, pansiyonda ikamet eden 30 yaşında genç bir adamdır. Bir sabah uyandığında daha önceden tanıyor olduğuna pek de ihtimal vermediği iki adamın evine gelip hakkında bir dava açıldığını söylemesiyle tüm düzeni alt üst olur. O dakikadan sonra artık herkes K.'ye şüphe ile bakmaya başlar. K.'nin tek amacı bu davadan aklanmaktır ama hukuk sisteminin müthiş derecede absürt işliyor olması dava edilen hiç kimsenin beraat etmesine müsaade etmez. Ama K. karalıdır. Hem bu davadan kurtulacaktır hem de işleyen bu sistemin saçmalığını kanıtlayarak bu gidişe dur diyen kişi olacaktır.

Bu süreçte yatalak bir avukattan, mahkemede çalışan bir kadından, hakimlerin portrelerini çizen bir ressamdan yardım almak ister ama nafiledir. Aklınızda canlanması için şunu aktarabilirim; mahkemeye gittiğinde savcı K.'ye "Badanacı mısınız?" diye sorar. Yani kimin, neden tutuklandığı mahkemenin umurunda değildir. Üstelik birgün mahkeme salonu boşken K. hakimin masasındaki kitaba baktığında çocukların çizdiği resimlerle dolu olduğunu görür.

En vurucu bölümü K.'nin kilisede papazla olan konuşmasıydı. Papaz K.'ye bir hikaye anlatır ve bu hikaye aslında onun tüm yaşadıklarıyla ilgilidir.

Kitaptaki genel hava mutsuzluk ve zayıflık üzerine. Bu sistemde insanlar değersizdir.

Kitabın tamamlanmamış bölümlerini de yayınlamışlar. Zaten Kafka'nın ölümünden 1-2 yıl sonra düzenlenmiş.

İyi okumalar! =)

Yayınevi: Gece Kitaplığı
Sayfa Sayısı: 321


Yorumlar

En çok okunanlar

Fyodor Dostoyevski - Timsah

Jack London - Yıldız Gezgini

How I Met Your Mother