Jean Christophe Grange - Koloni

J.C.Grange'ın herhangi bir romanını okuyan birçok kişi, başka kitaplarıyla karşılaştıklarında eminim ki onları şöyle bir eline alıp inceliyordur. En azından ben ve çevremdeki Grange severler böyle yapıyoruz =)

Kızıl Nehirler, Siyah Kan, Taş Meclisi, Kurtlar İmparatorluğu gibi her kitapçıda karşımıza çıkan birçok ünlü romanın yazarı olan Grange'ın bence en dikkat çekici özelliği, romanlarında ülkemizden az ya da çok bahsetmesi. Bazen konu tamamen Türkiye ile bağlantılı oluyor bazen ise tasvirlerde sıklıkla kültürümüz, halılarımız, kahvemiz veya birçok değerimiz anılıyor. Koloni'de aklımda kaldığı kadarıyla sadece Ermeni olan ana karakter gözlerini kapatıp İstanbul'da nargile içtiğini hayal ediyordu o kadar =)

Emekli Ermeni polis Kasdan düzenli olarak ibadet etmeye kiliseye gitmektedir. Yine orada bulunduğu günlerden birinde kilisenin piyanisti garip bir cinayete kurban gider. Kutsal mekanda işlenen bu cinayet artık resmi olarak görevli olmayan Kasdan için namus meselesi haline gelir ve illegal olarak bu işin peşine düşmesiyle macera başlar. Eski nüfuzunu kullanarak cinayetle ilgili bulgulara erişim sağlayan polisimizin bir problemi vardır: teknolojiye ayak uyduramamak. Bu sorun da tesadüfen bu cinayete illegal şekilde ilgi gösterdiğini keşfettiği uyuşturucu bağımlısı Volakine'ni ekibine katması için bir bahane olur.

Okumaya devam ettikçe olaylar içinden çıkılması güç hale geliyor. Zira bulgular kilisede başlayıp başka yerlerde devam eden bu cinayetlerin çocuklar tarafından işlendiğini göstermeye başlıyor. Üstelik Fransa'nın orta yerinde kimsenin bilmediği başka bir ülke olması, yıllar evvel Şili'de Amerika destekli bir darbeyle hükumetin devrilmesi gibi olayların cinayetlerle ve çocuk katillerle bağının olması işleri ilginçleştiriyor.

Cinayet romanlarında çoğunlukla katil ve cinayetin işleniş şekli üzerinde durulur. Bu kitapta ise olayın faillerini kimler finanse ediyor ve neden bunu yaptırıyorlar sorularının üzerine düşülmüş. Başta da belirttiğim gibi Grange'ın yaptığı işin ölüsü bile para eder =)
Seviyoruz Fransız yazarı 💖

Yayınevi: Doğan Kitap
Sayfa Sayısı: 424
Türkçesi: Tankut Gökçe


Yorumlar

En çok okunanlar

Fyodor Dostoyevski - Timsah

Jack London - Yıldız Gezgini

How I Met Your Mother