Person of Interest

Diziyi bitirmemin üzerinden aylar geçti ama giriş teaserı hala ezberimde. 

"You are being watched. The government has a secret system, a machine that spies on you every hour of every day. I know because I built it..."

Lost yüzünden bizim nefret ettiğimiz ama ülkesinde kaliteli oyunculuğu ve mütevazi karakteriyle çok sevilen  Michael Emerson'ı baş rolde göreceğiniz dizidir. Kendisi Lost'un son sezonunda Türkçe cümle kurarak kalbimde yer edinmişse de oradaki "Tamam vurma! Bu sefer doğruyu söyleyeceğim." diyerek 3. veya 4. kez başka bir yalan uydurma huyundan dolayı canlandırdığı karaktere Person of Interest'te de uzun süre güvenemedim =)

Onun ortağı gibi görünen ama aslında maaşlı çalışanı olan John Reese hakkında ne diyebilirim ki? Genç kızların sevgilisi Mr. Reese'e (nam-ı diğer man in suit) akrostiş bile yazmıştım. Geliyor...

Jilet gibi takım elbisesiyle
Ortamların tozunu attırırdı
Harold, Fusco, Root da kimmiş
New York CityLi JOHN REİZdi adı

Kısaca dizinin ilerlediği çizgiden bahsedeyim. Harold Finch adında bir yazılımcı yıllar süren çabalarının sonunda bir yapay zeka icat eder. Sokak kameraları, telefon ve bilgisayar kameraları, güvenlik sistemleri ve hatta telefon ağları. Makina bunların hepsine ulaşarak tüm insanları izler ve olası terörist hedefleri tespit eder. Hepimizin zaman zaman aklına gelen yapay zekalar birgün bize hükmetmeye başlar mı sorusu Harold'un da aklına gelir ve bu güçlü sistemi sakat bırakmaya karar verir. Böylece makina duyar, görür ama konuşamaz. Terörle ilgili kişilerin güvenlik numaraları devletin gizli teşkilatlarına iletilir ama Harold bir şey daha keşfetmiştir. Makina yakın zamanda öldürülmesi veya ölmesi neredeyse kesin olan insanların güvenlik numaralarını da tespit etmektedir. Devlet işin bu boyutuyla ilgilenmediği için Harold yanına yardımcılar alarak bu insanların katil mi yoksa kurban mı olduğunu anlamaya çalışarak olayları çözmeye çalışacaktır.

New York'u daha güvenli bir yer haline getirdiğiniz için teşekkürler Harold, John ve diğerleri.

Yayınlanma tarihi: 2011-2016
Süre: 43 dk.
Bölüm Sayısı:103





Yorumlar

En çok okunanlar

Fyodor Dostoyevski - Timsah

Jack London - Yıldız Gezgini

How I Met Your Mother