Mr. Nobody

Hani bazen filmi izlerken paniğe kapılıp ben niye anlamıyorum diye kendimize kızmaya başlarız ya, öyle filmlerden biri Mr. Nobody. Tabi sonradan her şey anlam kazanmaya başlıyor. Çok fazla karmaşıklığı tek bir filmde işlemeye çalışmışlar ve bence zoru denedikleri için bile takdire şayandı. 

Jared Leto, Nemo Nobody karakteri ile karşımıza çıkıyor. 118 yaşında ve yaşayan son ölümlü çünkü insanoğlu artık ölümü yenmiş durumda. Bir gazetecinin sorular sormasıyla Nemo anlatmaya başlıyor. Ama anlatılanlar çok karmaşık çünkü Nemo birbirinden çok farklı olan hayat hikayelerinden aynı anda bahsediyor çünkü her yaptığı ve yapmadığı seçimi yaşıyor. Mesela anne ve babası ayrıldığında birini tercih etmesi gerekiyor. Annesiyle yaşamaya başlarsa farklı bir hayat babasıyla yaşamaya başlarsa farklı bir hayat başlıyor. Ya da aşık olduğu kıza gidip açılması ya da cesaretini kaybedip kızın evinin önünden dönmesi farklı sonuçlara sebep oluyor. Kısacası sonsuz olasılıklar üzerinde devam ediyor film. 

Nemo hangi seçimi yaparsa yapsın sonuç hiçbir zaman kusursuz olmayacaktır. Yaşayan son ölümlünün her anını dev ekranlardan izleyen insanoğluna bunu anlatmak istiyor. Bir nevi kaderimiz bizim seçimlerimizden üstündür demek istiyor.

Nemo'nun tüm bu ihtimalleri yaşamış gibi anlatması ise şu şekilde mümkün oluyor; aslında insanlar doğdukları anda tüm seçimlerin sonucunu bilirler ama daha o anlarda unuturlar. Nemo hariç. O yapacağı tüm seçimlerin nasıl sonuçlanacağını biliyor. 

Bence bu filmi özetleyen sahnelerden biri şuydu. Nemo sevdiği kızı yıllar sonra bulur ve iki gün sonra aramak için ondan telefon numarasını alır. Başka bir yerdeyse alışveriş yaparken ucuz olduğu için almadığımız kot pantolon şirketi batar. Orada çalışan bir adam artık işsizdir ve evinde oturmuş mutsuz bir şekilde yumurta haşlarken klimatik bir etkiye neden olur. Bu etki 2 ay sonra Nemo'nun bulunduğu yerde yağmura sebep olur ve aniden düşen damlalar telefon numarasını yazan mürekkebin dağılmasına neden olur.

Filmin içinde birçok felsefi ve psikolojik anlam var. Muhtemelen her izlediğimizde farklı bir ayrıntıyı daha idrak edeceğiz. 






Yorumlar

En çok okunanlar

Fyodor Dostoyevski - Timsah

Jack London - Yıldız Gezgini

How I Met Your Mother