Atonement (Kefaret)

Atonement 123 dakikalık gizem dolu romantik bir film.
13 yaşındaki Briony Tallis, kendi evlerinde arka arkaya şahit olduğu olayları aklının alabildiği kadarıyla yorumlayıp ablasının korunması gerektiğini düşünür ve sonucunu hiç düşünmeden bir karar alır. Bu büyük bir hatadır zira kendisiyle beraber çok sevdiği iki kişinin daha tüm yaşamını derinden etkileyecektir.



İlk dakikalardan filmi seveceğimi anlamıştım. Teknik bilgimiz olmasa bile bazı yönetmenlerin tarzı kaliteli bir yapım izleyeceğimizi hissettiriyor. Tabi bunun dışında bir filmin olmazsa olmazı müzikleridir. O konuda da Atonement başarıyı yakalamış. Mesela Briony ilk sahnelerde onları ziyarete gelecek olan abisi için daktilo ile bir tiyatro oyunu yazıyor. Daktilonun sesi ise filmin sonuna kadar zaman zaman arka planda yer alıyor. Filmin müzikleriyle beraber kullanılan bu ayrıntı da hoş bir nüans oluşturmuş. 

Film izlerken çoğunlukla "iyiler nasıl olsa kazanacak" düşüncesini taşırız ki genelde bu doğrudur. Mesela Yüzüklerin Efendisi veya Hızlı ve Öfkeli. Başlarından ne kadar kötü olaylar geçse de biliriz ki her şey yoluna girecek :) Atonement bir aşk filmi üstelik savaş yıllarında yaşanan bir aşkın filmi. Hani derler ya "Burada her şey gerçek!" diye, işte bu film o söze layık :) 

Sahneler arası geçişler de çok başarılıydı. Olayların tahmin edilemez olması seyir zevkine katkıda bulunuyor. Oyuncular zaten başka filmlerde de yer almış başarılı kişiler. Biricik Sherlock Holmes'ümüz Benedict Cumberbatch da kadroda yer alıyor ki bilen bilir kendisi çoğunlukla kaliteli yapımlarda yer alır. 

Hiç mi olumsuz  yönü yok? Elbette var. Duygusal anlamda bana dokunan bir his olmadı. O kadar kötü olaylar yaşadılar ama açıkçası etkilenmedim. Bir de savaş zamanlarını üç kişinin silahlarıyla ormanda gezmesiyle tasvir etmişler ki hiç tasvip etmedim :) Bunlar da göze çarpan eksileriydi. 




Yorumlar

En çok okunanlar

Fyodor Dostoyevski - Timsah

Jack London - Yıldız Gezgini

How I Met Your Mother